ΑΣ «Αχέρων» Ρωμανού

ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Ο Αθλητικός Σύλλογος «ΑΧΕΡΩΝ» Ρωμανού ιδρύθηκε το 1985 από μια παρέα φίλων και συγχωριανών, οι οποίοι θέλησαν να προσφέρουν στα νέα παιδιά του χωριού μια διέξοδο προς τον αθλητισμό και μια ευκαιρία να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο.

Ξεκίνησε να αγωνίζεται έχοντας ως έδρα το γήπεδο των Βαργιάδων και την περίοδο 1989-1990 απέκτησε την φυσική του έδρα στο χωριό Ρωμανό, όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου από την τότε Κοινότητα Ρωμανού.

  • Ως το 1999 αγωνίστηκε στο Πρωτάθλημα της Γ’ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας της Ε.Π.Σ.ΗΠ.
  • Αναδείχθηκε Πρωταθλητής της Γ’ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας την περίοδο 1999-2οοο και ανήλθε στην Β’ Ερασιτεχνική Κατηγορία, όπου και αγωνίστηκε ως το 2008, οπότε και επέστρεψε στην Γ Ερασιτεχνική Κατηγορία.
  • Αναδείχθηκε και πάλι πρωταθλητής της Γ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας και επέστρεψε στην Β’ Ερασιτεχνική Κατηγορία την περίοδο 2009-2010.
  • Κατά την περίοδο 2010-2011 αγωνίστηκε στη Γ’ Ερασιτεχνική Κατηγορία.
  • Κατά την περίοδο 2011-2013 αναδείχθηκε δευτεραθλητής και ανήλθε και πάλι στην Β’ Ερασιτεχνική Κατηγορία, όπου και συνεχίζει να αγωνίζεται μέχρι σήμερα ανελλιπώς, παρά τις δυσκολίες και την ισχνή οικονομική κατάσταση, xάριν στις άοκνες προσπάθειες των φίλων της ομάδος.

Όλα αυτά τα χρόνια της συνεχούς παρουσίας του, ο ΑΣ «ΑΧΕΡΩΝ» Ρωμανού, συνεχίζει να αγωνίζεται και να εκπροσωπεί το χωριό και την ευρύτερη περιοχή της Λάκκας Σουλίου σε ολόκληρη την περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, επιδεικνύοντας ήθος για το οποίο έχει διακριθεί και έχει λάβει τρόπαια από την Ε.Π.Σ.ΗΠ. η οποία του έχει απονείμει Κύπελλο Ήθους.

Παράλληλα, αποτέλεσε φυτώριο ανάδειξης νέων ταλέντων, καθώς ανέδειξε ποδοσφαιριστές οι οποίοι προχώρησαν ακόμη παραπέρα με μεταγραφές σε άλλες ομάδες και σε επαγγελματικές κατηγορίες.

Με οπλοστάσιο τις επίμονες και παθιασμένες προσπάθειες των ανθρώπων που ασχολήθηκαν ενεργά με την διοίκηση του Συλλόγου, αλλά και την αμέριστη συμπαράσταση των χωριανών και των πολλών φίλων από ολόκληρη την περιοχή και όχι μόνο, ο Αθλητικός Σύλλογος «ΑΧΕΡΩΝ» Ρωμανού, συνεχίζει να προσφέρει στους νέους του χωριού και της ευρύτερης περιοχής τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να ενστερνιστούν τα ιδεώδη του αθλητισμού και να αθληθούν, ενώ έχει παγιωθεί πλέον ως σημείο αναφοράς στην περιοχή μας.

Ως ελάχιστη ένδειξη τιμής παρατίθενται τα ονόματα των ιδρυτών του Συλλόγου:

 

 

 

ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ Α.Σ. ΑΧΕΡΩΝ ΡΩΜΑΝΟΥ 1985

 

 

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΟΣ

 

1

ΜΠΟΥΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ

 

2

ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ

 

3

ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ

 

4

ΝΤΑΦΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

5

ΝΤΑΦΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

6

ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ

 

7

ΜΠΟΥΝΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

 

8

ΒΛΑΧΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

 

9

ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ

 

10

ΒΛΑΧΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ

 

11

ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ

 

12

ΜΠΟΥΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ

 

13

ΝΤΑΣΙΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

14

ΛΙΑΣΚΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ

 

15

ΡΕΓΓΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ

 

16

ΡΕΓΓΙΝΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ

 

17

ΛΙΑΣΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΛΑΖΑΡΟΣ

 

18

ΧΩΡΑΒΑΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΑΗΔΟΝΗΣ

 

19

ΧΩΡΑΒΑΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΑΗΔΟΝΗΣ

 

20

ΝΑΣΤΟΥΛΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ

 

21

ΜΠΟΥΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΠΑΥΛΟΣ

 

22

ΠΑΠΠΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΜΙΧΑΗΛ

 

23

ΒΛΑΧΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

 

24

ΤΖΙΜΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ

 

25

ΣΤΡΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ

 

26

ΜΠΟΥΝΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

 

27

ΠΑΠΠΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τοπικά Προϊόντα

Τοπικά Προϊόντα

Μέλι θρουμπίου


Το θρούμπι ανθίζει στις αρχές Αυγούστου και για έναν περίπου μήνα. Είναι πολυετής θάμνος και δίνει νέκταρ υψηλής αξίας. Αν και παράγεται σε μικρές ποσότητες, το μέλι του είναι εφάμιλλο του θυμαριού. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστα και βραχώδη μέρη, τα οποία γνωρίζουν καλά όσοι ασχολούνται με την μελισσοκομία. Στην αρχαία Ελλάδα έβαζαν θρούμπι στο κρασί (θρυμβίτης οίνος), οι πατέρες της βοτανοθεραπείας και της φαρμακολογίας, Θεόφραστος και Διοσκουρίδης, το ανέφεραν στα έργα τους ενώ εδώ και 2000 χρόνια χρησιμοποιείται στη μαγειρική.

Ανθόμελο


Προέρχεται από το νέκταρ των λουλουδιών της ελληνικής φύσης. Χωρίς σταθερή σύνθεση και γεύση, διαφέρει από χρονιά σε χρονιά, όπως άλλωστε και η ελληνική φύση. Ανάλογα τον τόπο και ποια λουλούδια έχουν ανθοφορία, μας δίνουν το μέλι τους, κι έτσι το ανθόμελο είναι πάντα διαφορετικό. Είναι το πιο γλυκό από τα μέλια της περιοχής, έχει απαλή γεύση, χαρακτηρίζεται από ένα ισορροπημένο μπουκέτο αρωματικών λουλουδιών. Λόγω του ορεινού εδάφους και του υψομέτρου φύονται πολλά βότανα στον Δήμο Δωδώνης τα οποία δίνουν ανθόμελο εξαιρετικής ποιότητας.

Μέλι βελανιδιάς


Η βελανιδιά αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μελισσοκομικό φυτό το οποίο δίνει νέκταρ και γύρη νωρίς την Άνοιξη ενώ στην συνέχεια από αρχές Ιουνίου ξεκινάει η παραγωγή μελιτώματος. Εκκρίνει πλούσιο μέλι τόσο από τα φύλα της όσο και από τους καρπούς της (βελανίδια) πράγμα που την καθιστά μια από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες μελιτοεκκρίσεις μέσα στο καλοκαίρι. Αρχίζει αρχές Ιουνίου και πολλές φορές τελειώνει τέλος Αυγούστου. Στην εξέταση της αντιοξειδωτικής του δράσης συγκρινόμενο με 48 άλλα μέλια αναδείχθηκε ισχυρότερο το σκουρόχρωμο μέλι βελανιδιάς. Μέλι αρωματικό με ιδιαίτερη γεύση, πλούσια και μεστή. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό, ενώ χαρακτηρίζεται ως μέλι εξαιρετικής θρεπτικής αξίας.

Μέλι Κουμαριάς


Μέλι ιδιαίτερο και μοναδικό για την υψηλή θρεπτική και θεραπευτική του αξία με χαρακτηριστική υπόπικρη γεύση. Οι φυσικές αντιβιοτικές ουσίες έχουν ως αποτέλεσμα να το καταστήσουν ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες. Είναι πολύ πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες και αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη. Πλήθος κουμαριών συναντούμε στις Δημοτικές Ενότητες Λάκκας Σουλίου και Σελλών.

pdfΕνημερωθείτε σχετικά από το φυλλάδιο μας

Συνέχεια ανάγνωσης

Το Βουλευτήριο

Το Βουλευτήριο

vouleftirio

Ένα από τα σημαντικότερα οικοδομήματα του ιερού της Δωδώνης με μνημειακή μορφή, το οποίο είχε διοικητικό-πολιτικό χαρακτήρα, ήταν και το Βουλευτήριο του ιερού, όπου συγκεκντρώνονταν οι βουλευτές. Το κτήριο αποτελείται από το κυρίως Βουλευτήριο, με διαστάσεις 43,60 μ. x 32,35 μ και μια σύγχρονη δωρική στοά στην πρόσοψή του, όμοια με τη νότια στοά της σκηνής του Θεάτρου. Κατά την κατασκευή του, χρειάστηκε να μεταφερθεί δυτικότερα η βορειοδυτική πλευρά του εξωτερικού περιβόλου, που περνούσε από τη θέση του Βουλευτηρίου, και να συνδεθεί με το μικρό κτήριο Μ, που ίσως χρησίμευε για κατοικία των ιερέων. Το θέατρο και το Βουλευτήριο είναι σύγχρονες κατασκευές του τέλους του 4ου ή των αρχών του 3ου αιώνα π.Χ.

Μπροστά από την ανατολική πλευρά της στοάς του Βουλευτηρίου βρέθηκαν έξι βάθρα, τρία από τα οποία διατηρούν τους ορθοστάτες τους με ψηφίσματα του Κοινού των Ηπειρωτών. Στα δύο αναγράφεται και το όνομα του καλλιτέχνη, του Αθηνογένη από το Άργος. Στο βορειότερο βάθρο έχουν χαραχτεί δύο ψηφίσματα. Το αρχικό είναι ένα ψήφισμα του Κοινού των Βυλλιόνων, σύμφωνα με το οποίο οι Βυλλίονες έστησαν ένα χάλκινο ανδριάντα προς τιμή του στρατηγού Κρίσωνος Σαβυρτίου, έργο του Αθηνογένη (230-220 π.Χ.).

Η είσοδος στο Βουλευτήριο γινόταν από τις δύο θύρες στην πρόσοψη του κτηρίου, πλάτους 1,63 μ. και ύψους 3,25 μ. Διακρίνονται μέχρι σήμερα στα λίθινα κατώφλια τα ίχνη τριβής από τη μεγάλη κίνηση. Κοντά στις εισόδους βρέθηκαν πολλά χάλκινα εξαρτήματα των θυρωμάτων, που καταστράφηκαν από την πυρπόληση του κτιρίου το 167 π.Χ. Το κυρίως Βουλευτήριο διαιρείται σε δύο μέρη, ένα χαμηλότερο και επίπεδο χώρο και τον ανηφορικό προς Βορρά, όπου ήταν και τα καθίσματα. Η τεράστια στέγη, πλάτους 30,20 μ., στηριζόταν αρχικά σε δύο σειρές από τρεις ιωνικούς κίονες. Μετά την πυρπόληση από τους Αιτωλούς, το Βουλευτήριο ανοικοδομήθηκε. Στη νέα φάση χρησιμοποιήθηκε για τους κίονες της στοάς ο κροκαλοπαγής λίθος από τους πρόποδες του Τόμαρου, αντί του μαλακού αμμόλιθου. Εσωτερικά, στο μέσον του νότιου τοίχου του Βουλευτηρίου, βρέθηκε ο βωμός του Δία Νάιου, της Διώνης και Διός Βουλέως, αφιέρωμα του Χάροπα του πρεσβυτέρου. Στο βωμό τελούνταν οι θυσίες και η ορκωμοσία των βουλευτών. Δυτικότερα, ένα άλλο βάθρο θα χρησίμευε για κάποιο άγαλμα ή για την τοποθέτηση των δύο καλπών κατά την ψηφοφορία.

Εσωτερικά της ανατολικής και δυτικής πλευράς βρέθηκαν δύο λίθινες κλίμακες που οδηγούσαν στο ψηλότερο επίπεδο του θεατρικού χώρου. Άλλες δύο ή τέσσερις κλίμακες θα υπήρχαν βορειότερα που θα οδηγούσαν στην ανώτερη ζώνη του Βουλευτηρίου. Τα εδώλια ήταν πρόχειρα κατασκευασμένα με απελέκητα λιθάρια. Με την αιτωλική εισβολή το κτήριο καταστράφηκε και καταχώθηκε με τα απορρίματα και τα αρχιτεκτονικά συντρίμια του ιερού, ενώ ο μεταξύ του Θεάτρου και του Βουλευτηρίου χώρος ισοπεδώθηκε με επιχώσεις. Μεταξύ της νότιας πλευράς του κτιρίου Μ και του Βουλευτηρίου κατασκευάστηκε ένας τοίχος για να συγκρατεί τις επιχώσεις αυτές, μέσα στις οποίες βρέθηκαν μερικά αρχιτεκτονικά μέλη και τούβλα από κίονες του Βουλευτηρίου. Μετά την δεύτερη πυρπόληση του κτιρίου από τους Ρωμαίους (167 π.Χ.), το Βουλευτήριο φαίνεται ότι επισκευάστηκε πρόχειρα και λειτούργησε πιθανώς ως τα χρόνια του Αυγούστου, όσο διήρκεσε και η νομισματοκοπία του νέου Κοινού των Ηπειρωτών (168/148 ως το τέλος του 1ου π.Χ. αι.).

Στον 4ο αι. μ.Χ. εγκαταστάθηκε κάποιο εργαστήριο, στο οποίο κατασκευαζόταν η πολύτιμη χρωστική ύλη, η πορφύρα, γιατί κατά τις ανασκαφές βρέθηκαν άφθονα όστρεα πορφύρας και ποικίλα μικρά εργαλεία, που μπορεί να έχουν σχέση με την επεξεργασία της. Ο χρόνος της οριστικής εγκατάλειψης δεν είναι γνωστός.

Συνέχεια ανάγνωσης

Το Αρχαίο Στάδιο

Το Αρχαίο Στάδιο

Το αρχαίο στάδιο της Δωδώνης βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του ιερού, ακριβώς δίπλα στο θέατρο. Κατασκευάσθηκε μετά την πρώτη καταστροφή του ιερού από τους Αιτωλούς το 219 π.Χ. και συνδέεται άμεσα με τη δεύτερη οικοδομική φάση του θεάτρου, καθώς το ανάλημμα με τα εδώλια του σταδίου ενώνεται με το πρόπυλο του θεάτρου, που οικοδομήθηκε την ίδια περίοδο. Στο στάδιο λάμβαναν χώρα κάθε τέσσερα χρόνια τα Νάια, αθλητικοί αγώνες προς τιμήν του Δία, που στις αρχές του 2ου αι. π.Χ. καθιερώθηκαν ως στεφανίτες αγώνες.

Πρόκειται για ένα από τα λίγα αρχαία στάδια που διέθεταν λίθινα καθίσματα. Για την τοποθέτησή τους στη βόρεια πλευρά σχηματίσθηκε πλαγιά με τεχνητή επίχωση, την οποία συγκρατούσε αναλημματικός τοίχος, ενώ αντίστοιχη διαμόρφωση υπήρχε και στη νότια πλευρά. Τα καθίσματα εκτείνονταν σε 21 ή 22 σειρές, στις οποίες οδηγούσαν στενές κλίμακες. Κάτω από τη νότια πλευρά των καθισμάτων υπήρχε πιθανόν τεχνητή στοά, για την απομάκρυνση των νερών της βροχής. Στην ίδια πλευρά υπήρχε και λίθινο αυλάκι (ρείθρο) με μικρές λεκάνες κατά διαστήματα, το οποίο διαπερνούσε καθαρό νερό, που ερχόταν από πηγή του βουνού Τόμαρος. Από εκεί έπιναν νερό οι αγωνιζόμενοι αθλητές και οι θεατές. Από τη σφενδόνη του σταδίου στην ανατολική πλευρά ξεκινούσε μια πύλη με δύο συνεχόμενα τόξα, η οποία οδηγούσε στο θέατρο και στο υπόλοιπο ιερό.

Το στάδιο του ιερού της Δωδώνης ήλθε στο φως κατά την πρώτη ανασκαφική έρευνα στην περιοχή το 1875 από τον Κ. Καραπάνο. Αργότερα ερευνήθηκε και από τους Δ. Αποστολίδη και Σ. Δάκαρη, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ανασκαφεί στο σύνολό του. Έχει αποκαλυφθεί μόνο το ανατολικό τμήμα προς τη σφενδόνη, ενώ το υπόλοιπο εκτείνεται περίπου 250 μ. προς τα δυτικά και καλύπτεται από επιχώσεις. Τα καθίσματα του ανεσκαμμένου τμήματος του σταδίου καλύπτονται σήμερα από στρώμα χώματος για λόγους προστασίας από την υγρασία και τον παγετό.

Συνέχεια ανάγνωσης

Το Πρυτανείο

Το Πρυτανείο

pritaneio

Από τα σημαντικότερα οικοδομήματα διοικητικού χαρακτήρα στο ιερό της Δωδώνης ήταν το Πρυτανείο. Πρόκειται για ένα σχεδόν τετράγωνο οικοδόμημα με περιστύλιο. Διαθέτει μνημειακή μορφή και εντάσσεται στο οικοδομικό πρόγραμμα του Πύρρου. Τοπογραφικά βρίσκεται σε κεντρική θέση στο ιερό, ανατολικά από το θέατρο και νότια από το Βουλευτήριο. Πρόκειται για το μεγάλο οικοδόμημα Ο-Ο1 (Πρυτανείο), με πρόσοψη 31,45 μ., όσο περίπου και η πρόσοψη του Βουλευτηρίου (32,35 μ.). Κατά την κατασκευή των δύο οικοδομημάτων διαλύθηκε στο σημείο αυτό ο εξωτερικός ισοδομικός περίβολος του ιερού και μετατέθηκε δυτικότερα. Στη νοτιοανατολική γωνία του οικοδομήματος Ο διακρίνεται η διακλάδωση του νέου περιβόλου, που κατευθύνεται δυτικά και ύστερα βόρεια για να ενωθεί με το οικοδόμημα Μ, μπροστά από το νοτιοανατολικό πύργο του θεάτρου. Κάτω από το δάπεδο της στοάς βρέθηκαν τα ίχνη του αρχαιότερου περιβόλου και η δυτική πύλη που οδηγούσε στο εσωτερικό του ιερού.

Η ανασκαφή του οικοδομήματος Ο δεν έχει ακόμα περατωθεί. Η κατασκευή του είναι σύγχρονη με αυτή του Βουλευτηρίου, τοποπθετείται δηλαδή χρονολογικά στις αρχές του 3ου ή στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. Στο τέλος του 3ου αι. π.Χ, κατά την περίοδο του Κοινού των Ηπειρωτών (232-168 π.Χ.), προστέθηκε στη βόρεια πλευρά του οικοδομήματος Ο μία νέα πτέρυγα 33,35 μ. με 6 δωμάτια (κτίσμα Ο1), τρεις βοηθητικοί χώροι δυτικά και τρία εννεάκλινα δωμάτια διαστάσεων 5,50 χ 5,20 μ., που χρησίμευαν για την εστίαση και διαμονή των αρχόντων του Κοινού.

Δυτικά της περίστυλης αυλής δεσπόζει η μεγάλη αίθουσα Ο με λείψανα λίθινων εδωλίων σε όλο το πλάτος της αίθουσας, που αντιπροσωπεύουν δύο φάσεις μετά τη ρωμαϊκή καταστροφή του 167 π.Χ. Τα αρχαιότερα εδώλια του 3ου αι. π.Χ. ήταν πιθανώς ξύλινα.

Ο ανατολικός τοίχος της αίθουσας είναι τμήμα της αρχαιότερης δυτικής πλευράς του εξωτερικού περιβόλου του 4ου αι. π.Χ., που διατηρήθηκε κατά την κατασκευή του πρώτου ελληνιστικού οικοδομήματος, αφού ανοίχθηκε είσοδος στην αίθουσα των εδωλίων. Μπροστά από την είσοδο βρέθηκε η βάση βωμού και λίγο πιο αριστερά, μπροστά από την πρόσοψη της αίθουσας, αποκαλύφθηκε πλακόστρωτη κυκλική βάση θόλου, διαμέτρου 2 μέτρων, η οποία θόλος θα χρησίμευε ως μαγειρείο για την παρασκευή τροφής για τη σίτιση των αρχόντων που συνέρχονταν στην αίθουσα του συνεδρίου.

Στην ανατολική πλευρά η νέα προσθήκη είχε διαμορφωθεί σε ιωνική στοά, με μια σειρά βάθρων στην πρόσοψη, που εκτείνεται σχεδόν μέχρι τη νοτιοδυτική κύρια πύλη του ιερού. Το οικοδόμημα Ο-Ο1 καταστράφηκε το 219 π.Χ. από τους Αιτωλούς και πυρπολήθηκε ασφαλώς από τους Ρωμαίους, διότι σε όλη την έκταση της βόρειας πτέρυγας Ο1 βρέθηκε στο δάπεδο στρώμα φωτιάς από την πυρπόληση του έτους 167 π.Χ.

Αλλά, ενώ η βόρεια πτέρυγα Ο1 δεν ανοικοδομήθηκε μετά την καταστροφή αυτή, στο κύριο οικοδόμημα Ο διαπιστώνονται δύο φάσεις ανακατασκευής των τοίχων με μικρά λιθάρια και ασβέστη. Το οικοδόμημα θα έπαψε να λειτουργεί στο β΄ μισό του 4ου μ.Χ. αιώνα. Βόρεια του Ο1 διατηρούνται σε υψηλότερο επίπεδο βρέθηκαν λείψανα ρωμαϊκών χρόνων από την πλακόστρωτη ιερά οδό, που οδηγούσε προς την ιερά οικία, και ένα λίθινο ρείθρο που αποχέτευε τα νερά έξω από το χώρο του ιερού.

Η γειτνίαση του οικοδομήματος Ο-Ο1 με το Βουλευτήριο, η αίθουσα των συνέδρων, ο τύπος του κτηρίου, που ακολουθεί τον τύπο του σπιτιού με περίστυλη αυλή, μας οδηγούν στο βάσιμο συμπέρασμα ότι πρόκειται για το πρυτανείο, όπου συνεδρίαζαν οι πρυτάνεις ή σύνεδροι. Σε μία χρηστήρια μολύβδινη επιγραφή του 4ου ή αρχών του 3ου αιώνα π.Χ., οι διαιτοί (κριτές) ρωτούν το Νάιο Δία και τη Διώνη αν πρέπει να διαθέσουν για το πρυτανείο τα χρήματα που έλαβαν από την πόλη. Στην επιγραφή δεν αναφέρεται το όνομα της πόλης. Η παράλειψη όμως του ονόματος είναι ευνόητη, εφόσον πρόκειται για τη Δωδώνη.

Συνέχεια ανάγνωσης

Χρήσιμες Συνδέσεις

Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Διαύγεια
Περιφέρεια Ηπείρου
ΚΕΠ
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Διαύγεια
Περιφέρεια Ηπείρου
ΚΕΠ
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
MileSTONES
INT HERIT
Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων
Δωδώνη το μαντείο των ήχων
Δίκτυο Πόλεων
Βιώσιμη Πόλη
Λεξικό Ιδίωμα
Νάϊος Δρόμος

Copyright © 2018 Δήμος Δωδώνης
Designed by PlanTech