• Αρχική
  • Τουρισμός
  • Δραστηριότητες
  • Πεζοπορία

Πεζοπορία

Διαδρομές στην Ολύτσικα (Πηγή Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων ... )

1. Διαδρομή από προφ. Ηλία Βαργιάδων για κορυφή 1974 μ.

Η διαδρομή αρχίζει από το εκκλησάκι του προ. Ηλία υψ 900μ. 3χλμ. Περίπου από το χωριό Βαργιάδες που βρίσκεται σε (υψ760 μ.) 35χλμ. από τα Γιάννενα. Επί τουρκοκρατίας ήταν θέση επίκαιρη προς το Σούλι. Ο Αλή Πασάς είχε εκεί ανάκτορο, μόνιμη φρουρά και φρούριο που το κατέλαβαν οι Σουλιώτες στις 7 Δεκεμβρίου 1820, ένα από τα πρώτα επαναστατικά επεισόδια. Το μονοπάτι έχει βορινή κατεύθυνση είναι ανηφορικό και σε αρκετά σημεία κόβεται από τον χωματόδρομο που οδηγεί στον κάμπο, όπου φτάνουμε σε 40 λεπτά περίπου. Από εκεί στρίβουμε λίγο αριστερά και σε 10 λεπτά συναντάμε την βρύση που βρίσκεται στο τέλος της μεγάλης λάκκας. Από εκεί συνεχίζουμε με μεγάλη κλίση και σε 1:30 ώρα περίπου φτάνουμε στον αυχένα αριστερά από το Σέλωμα. Από εκεί στρίβει δεξιά ανηφορικά και φτάνουμε στη κορυφή σε 20 λεπτά περίπου. Συνολική πορεία 3 ώρες περίπου.

2. Διαδρομή από Λίππα για κορυφή.

Μια άγνωστη διαδρομή είναι αυτή που αρχίζει από το χωριό Λιππα υψ. 840μ., 50χλμ ΝΔ από τα Γιάννενα. Έχει βορινή κατεύθυνση, περνά κάτω από την πλαγιά και στρίβει αριστερά στις περιοχές Ρέντα και Σγάρα και συναντά την Αγ. Τριάδα υψ.750μ. σε 60 λεπτά περίπου. Από εκεί συνεχίζει όλο ανατολικά περνά από την περιοχή Γκούβες, στο βλαχοβούνι δεξιά, ανηφορικά από όπου βγαίνει στο Λάκκο στα παλιά καλύβια των Πουλιατών. Εκεί υπάρχει πηγή με νερό σε 2 ώρες περίπου. Από εκεί συνεχίζουμε ανατολικά και ανηφορικά και σε αλλά 40 λεπτά περίπου φτάνουμε στην κορυφή υψ.1974μ. Το μονοπάτι πλέον δεν περπατιέται και έχει χαθεί σε πολλά σημεία. Συνολική πορεία 4 με 4,5 ώρες περίπου.

3. Διαδρομή από Πλατανιά για κορυφή υψ. 1974μ.

Η διαδρομή αρχίζει από το χωριό Πλατανιά υψ. 780μ. παλιά ονομασία Τσερίτσανα (ονομαστά για την βρύση τους) 46χλμ. ΝΔ από τα Γιάννενα. Το μονοπάτι έχει βορινή κατεύθυνση, είναι ανηφορικό, περνά αριστερά από το Μέγα Λιθάρι ώσπου βγαίνει στο Χάλασμα σε 1ώρα και 20 λεπτά περίπου. Από εκεί συνεχίζει ανατολικά περνά από του Στέφου, Αβζιές, Κονταλέξη, και φτάνει αριστερά κάτω από το Σέλωμα (κατά τον πόλεμο 1912, 1913 στην θέση Τσουγκί οι γυναίκες του χωριού μετέφεραν στην πλάτη τους 2 ορειβατικά κανόνια του Ε.Σ. τα οποία έβαλαν κατά της Μανολιάσας και του Αγ. Νικολάου συμβάλλονταςμε αυτό τον τρόπο στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων). Συνεχίζει στα καλύβια των Πουλιατών σε άλλη 1,5 ώρα περίπου και από εκεί ανηφορικά στην κορυφή σε άλλα 40 λεπτά περίπου. Συνολική πορεία 4 ώρες περίπου .

4.Διαδρομή από Μελιγγούς για κορυφή υψ. 1974μ.

Το μονοπάτι αρχίζει από το χωριό Μελιγγοί υψ. 740μ. 28χλμ. ΝΔ από τα Γιάννενα. Έχει δυτική κατεύθυνση, αρκετά ανηφορικό και δασωμένο έως το υψόμετρο 1500μ. Σε 20 λεπτά από το χωριό συναντάμε το ρέμα και λίγο πιο πάνω δεξιά την πηγή. Από εκεί συνεχίζουμε λίγο αριστερά και βγαίνουμε στον αυχένα υψ. 1500μ. αριστερά από τα Λακκώματα και δεξιά από τον Προ. Ηλία σε 2 ώρες περίπου, και από εκεί συνεχίζουμε νότια, ανηφορικά προς την κορυφή σε άλλη 1,5 ώρα περίπου. Συνολική πορεία 4 ώρες. Μια άλλη διαδρομή από τους Μελιγγούς είναι μέσω του αγροτικού δρόμου νότια από το χωριό έως την πηγή, αριστερά από το Μαυρισόρι. Από εκεί ανηφορικά επάνω δεξιά από τα Λακκώματα και από εκεί στην κορυφή σε 4 ώρες περίπου.

5.Διαδρομή από Δωδώνη,Παναγιά, Κορυφή Μπέλου υψ.1820μ. και ομώνυμη υψ. 1974μ.

Η διαδρομή αυτή είναι από τις ωραιότερες. Αρχίζει από το χωριό Δωδώνη υψ. 730μ.(παλιά ονομασία έως το 1982 Τσαρκοβίτσα ) 2χλμ ΝΔ από τα Γιάννενα. Έχει ΝΔ κατεύθυνση, περνά μέσα από το καταπράσινο δάσος φτάνει στο εκκλησάκι της Παναγιάς και σε 50 λεπτά περίπου περνά από τις πηγές που βρίσκονται μια αριστερά και μια δεξιά. Από εκεί συνεχίζει αριστερά και ανηφορικά στη θέση Μιτσικώστα όπου υπάρχει μια καλύβα. Περνά από το οροπέδιο Μπαλτενέση κάτω από την κορυφή Μπέλου υψ. 1820μ. και συναντά το μονοπάτι που έρχεται από τους Μελιγγούς αριστερά από τον Προ. Ηλία σε 2,5 ώρες περίπου. Από εκεί συνεχίζουμε νότια για την κορυφή σε μια μεγάλη και επίμονη ανηφόρα όπου φτάνουμε μετά από 1,5 ώρα. Συνολική πορεία 5 ώρες περίπου.

6. Διαδρομή κατά μήκος κορυφών από την Αγ. Αναστασία έως τους Βαργιάδες.

Η διαδρομή αρχίζει από το χωριό Αγ. Αναστασία υψ.700μ. 28χλμ. ΝΔ από τα Γιάννενα. Το μονοπάτι αρχίζει πριν το χωριό, από τη μεγάλη δεξιά στροφή. Έχει ΝΔ κατεύθυνση και περνά από την περιοχή Δεντρί μέσα από το Λάκκο. Ανηφορίζει και φτάνει στη λούτσα που βρίσκεται κάτω απ? την κορυφή υψ.1330μ. σε 1ώρα περίπου. Από εκεί συνεχίζουμε νότια περνάμε από την κορυφή Λάχανο υψ.1483μ. και βγαίνουμε στο οροπέδιο στην περιοχή Μητσικώστα κάτω από την κορυφή Μπέλου. Φτάνουμε στον Προφ. Ηλία μετά από 3 ώρες. Από εκεί συνεχίζουμε ανηφορικά και νότια και φτάνουμε στην κορυφή σε 1,5 ώρα περίπου. Από εκεί κατηφορίζουμε τη μεγάλη Λάκα και φτάνουμε στους Βαργιάδες σε 2,5 ώρες. Συνολική πορεία 8 ώρες περίπου.

7. Διαδρομή από Δραμεσιούς, Λάχανο υψ.1488μ., Μπαουσιοί.

Η διαδρομή αρχίζει από το χωριό Δραμεσιοί υψ.680μ. 24χλμ. ΝΔ των Ιωαννίνων. Στους Δραμεσιούς υπάρχει το Μοναστήρι της γέννησης της Θεοτόκου που κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας λειτούργησε σαν κρυφό σχολείο. Το τέμπλο του κατασκευάστηκε το 1683. Σώζονται αξιόλογες εικόνες μεγάλης καλλιτεχνικής άξιας. Το μονοπάτι έχει ΝΔ κατεύθυνση, είναι ανηφορικό και περνά αριστερά από μια μικρή πηγή. Πάνω από το χωριό συναντά το μονοπάτι που έρχεται από την Δωδώνη σε 50 λεπτά. Στρίβει δεξιά και βγαίνει στο οροπέδιο κάτω από την κορυφή Λάχανο υψ. 1483μ. σε 1 ώρα περίπου. Από εκεί κατηφορίζει στο χωριό Μπαουσιοί όπου φτάνουμε σε 1,5 ώρα. Συνολική πορεία 3,5 ώρες περίπου.

Χρήσιμες Συνδέσεις

Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Διαύγεια
Περιφέρεια Ηπείρου
ΚΕΠ
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Διαύγεια
Περιφέρεια Ηπείρου
ΚΕΠ
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
MileSTONES
INT HERIT
Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων
Δωδώνη το μαντείο των ήχων
Δίκτυο Πόλεων
Βιώσιμη Πόλη
Λεξικό Ιδίωμα
Νάϊος Δρόμος

Copyright © 2018 Δήμος Δωδώνης
Designed by PlanTech