• Αρχική
  • Τουρισμός
  • Η Περιοχή
  • Τοπικά Προϊόντα

Τοπικά Προϊόντα

Μέλι

Μέλι θρουμπίου


Το θρούμπι ανθίζει στις αρχές Αυγούστου και για έναν περίπου μήνα. Είναι πολυετής θάμνος και δίνει νέκταρ υψηλής αξίας. Αν και παράγεται σε μικρές ποσότητες, το μέλι του είναι εφάμιλλο του θυμαριού. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστα και βραχώδη μέρη, τα οποία γνωρίζουν καλά όσοι ασχολούνται με την μελισσοκομία. Στην αρχαία Ελλάδα έβαζαν θρούμπι στο κρασί (θρυμβίτης οίνος), οι πατέρες της βοτανοθεραπείας και της φαρμακολογίας, Θεόφραστος και Διοσκουρίδης, το ανέφεραν στα έργα τους ενώ εδώ και 2000 χρόνια χρησιμοποιείται στη μαγειρική.

Ανθόμελο


Προέρχεται από το νέκταρ των λουλουδιών της ελληνικής φύσης. Χωρίς σταθερή σύνθεση και γεύση, διαφέρει από χρονιά σε χρονιά, όπως άλλωστε και η ελληνική φύση. Ανάλογα τον τόπο και ποια λουλούδια έχουν ανθοφορία, μας δίνουν το μέλι τους, κι έτσι το ανθόμελο είναι πάντα διαφορετικό. Είναι το πιο γλυκό από τα μέλια της περιοχής, έχει απαλή γεύση, χαρακτηρίζεται από ένα ισορροπημένο μπουκέτο αρωματικών λουλουδιών. Λόγω του ορεινού εδάφους και του υψομέτρου φύονται πολλά βότανα στον Δήμο Δωδώνης τα οποία δίνουν ανθόμελο εξαιρετικής ποιότητας.

Μέλι βελανιδιάς


Η βελανιδιά αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μελισσοκομικό φυτό το οποίο δίνει νέκταρ και γύρη νωρίς την Άνοιξη ενώ στην συνέχεια από αρχές Ιουνίου ξεκινάει η παραγωγή μελιτώματος. Εκκρίνει πλούσιο μέλι τόσο από τα φύλα της όσο και από τους καρπούς της (βελανίδια) πράγμα που την καθιστά μια από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες μελιτοεκκρίσεις μέσα στο καλοκαίρι. Αρχίζει αρχές Ιουνίου και πολλές φορές τελειώνει τέλος Αυγούστου. Στην εξέταση της αντιοξειδωτικής του δράσης συγκρινόμενο με 48 άλλα μέλια αναδείχθηκε ισχυρότερο το σκουρόχρωμο μέλι βελανιδιάς. Μέλι αρωματικό με ιδιαίτερη γεύση, πλούσια και μεστή. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό, ενώ χαρακτηρίζεται ως μέλι εξαιρετικής θρεπτικής αξίας.

Μέλι Κουμαριάς


Μέλι ιδιαίτερο και μοναδικό για την υψηλή θρεπτική και θεραπευτική του αξία με χαρακτηριστική υπόπικρη γεύση. Οι φυσικές αντιβιοτικές ουσίες έχουν ως αποτέλεσμα να το καταστήσουν ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες. Είναι πολύ πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες και αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη. Πλήθος κουμαριών συναντούμε στις Δημοτικές Ενότητες Λάκκας Σουλίου και Σελλών.

pdfΕνημερωθείτε σχετικά από το φυλλάδιο μας

Χρήσιμες Συνδέσεις

Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Διαύγεια
Περιφέρεια Ηπείρου
ΚΕΠ
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Διαύγεια
Περιφέρεια Ηπείρου
ΚΕΠ
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
MileSTONES
INT HERIT
Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων
Δωδώνη το μαντείο των ήχων
Δίκτυο Πόλεων
Βιώσιμη Πόλη
Λεξικό Ιδίωμα
Νάϊος Δρόμος

Copyright © 2018 Δήμος Δωδώνης
Designed by PlanTech