Δήμος Δωδώνης

Δημος Δωδωνης
 

Νέα & Δελτία Τύπου

Η πρώτη συνάντηση της Τοπικής Ομάδας του έργου "ΙΝΤ-HERIT" που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα URBACT III πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, στο δημαρχείο Δωδώνης.

Η Τοπική Ομάδα συγκροτήθηκε μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στόχος της είναι να αναλύει τις τοπικές προκλήσεις που σχετίζονται με την διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και να καταθέτει προτάσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Τοπική Ομάδα εκπροσωπούνται η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων αλλά και η Τράπεζα Ηπείρου.

Στην πρώτη συνάντηση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης και οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών Γιώργος Θεοχάρης και Πολιτισμού Θωμάς Καραπάνος.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε όλα τα μέλη της Τοπικής Ομάδας και τόνισε ότι οι προτάσεις της για το πολιτιστικό και το περιβαλλοντικό απόθεμα του Δήμου θα αποτελέσουν άξονα για ανάλογες παρεμβάσεις του Δήμου.

Αναλυτικά οι δραστηριότητες που θα αναπτύξει η Τοπική Ομάδα  περιλαμβάνουν:

- Την ανάλυση των τοπικών προκλήσεων και την αναζήτηση λύσεων

- Τη διάχυση των αποτελεσμάτων από τις διακρατικές συναντήσεις σε τοπικό επίπεδο

- Τη μεταφορά των καλών πρακτικών και της τεχνογνωσίας από τις διακρατικές συναντήσεις

- Τη συνεισφορά στη διαμόρφωση ενός επιχειρησιακού πλαισίου εφαρμογής για τη διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς

Ανυπόστατα και υποβουλιμαία είναι όσα διαδίδονται τις τελευταίες ημέρες, περί προβλημάτων στο δίκτυο ύδρευσης και την ποιότητα νερού στην Τοπική Κοινότητα Μουσιωτίτσας του Δήμου Δωδώνης.

Η Δημοτική Αρχή θεωρεί υποχρέωσή της προς τους κατοίκους της περιοχής να ξεκαθαρίσει δύο ζητήματα:

- Στην Τοπική Κοινότητα Μουσιωτίτσας δεν υφίσταται δίκτυο ύδρευσης κατασκευασμένο με αμιαντοσωλήνες.

- Το νερό το οποίο φτάνει στα σπίτια  ελέγχεται και δεν παρουσιάζει το παραμικρό ποιοτικό πρόβλημα.

Ο Δήμος μέσω της συνεργασίας που έχει με εξειδικευμένο εργαστήριο, κάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα όλες τις δειγματοληψίες και τις αναλύσεις στο σύνολο των τοπικών κοινοτήτων. Μάλιστα σε ετήσια βάση γίνονται περισσότεροι έλεγχοι από όσους προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Σε καμία από τις αναλύσεις αυτές δεν έχει προκύψει πρόβλημα ποιότητας.

Όσοι διασπείρουν το αντίθετο, κινδυνολογούν και προκαλούν μεγάλη κοινωνική αναστάτωση. Ως εκ τούτου ο Δήμος επιφυλάσσεται να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια.

Προς επιβεβαίωση της καταλληλότητας του νερού επισυνάπτονται τα αποτελέσματα των τελευταίων αναλύσεων στην Τοπική Κοινότητα Μουσιωτίτσας για την οποία προκλήθηκε ιδιαίτερος τηλεοπτικός θόρυβος. 

Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2018 08:00

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΒΗΡΟΥ

     Στην γραφική λίμνη Βηρού, γιόρτασε τα Θεοφάνεια ο Δήμος Δωδώνης. Σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της περιοχής έγινε ο αγιασμός των υδάτων παρουσία του Δημάρχου Χρήστου Ντακαλέτση, δημοτικών συμβούλων και πολλών κατοίκων της περιοχής.

Μάλιστα στα νερά της λίμνης βούτηξε κι ένας τολμηρός κολυμβητής ο οποίος ανέσυρε τον Σταυρό.

Ο Δήμαρχος αντάλλαξε ευχές με όλους για το νέο έτος και στη συνέχεια έκοψε την πίτα στην Τοπική Κοινότητα Βουλιάστας. 

Τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα έργων για το 2018 ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Δωδώνης, σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Το τεχνικό πρόγραμμα αποτελεί προϊόν συλλογικής δουλειάς και διαβούλευσης με όλους τους εκπροσώπους, τους προέδρους και τα συμβούλια των Τοπικών Κοινοτήτων.

Ο προϋπολογισμός είναι το βασικό εργαλείο δουλειάς του Δήμου και αποτυπώνει αφενός την πραγματική οικονομική κατάσταση κι αφετέρου τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής για τη νέα χρονιά.

Το πρόγραμμα έργων για τη νέα χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Θωμάς Καραπάνος, φτάνει στο ύψος των πέντε εκατομμυρίων ευρώ.

Για όλα τα έργα υπάρχουν διασφαλισμένοι πόροι ενώ έγιναν απολύτως σεβαστές οι προτάσεις των τοπικών κοινοτήτων.

"Παρότι η περικοπή πόρων από το κεντρικό κράτος είναι μεγάλη, η Δημοτική Αρχή με ενέργειές της πέτυχε να εξασφαλίσει σημαντικά κονδύλια τόσο από τα Υπουργεία όσο και από την Περιφέρεια Ηπείρου. Τα χρήματα αυτά μετατρέπονται σε έργα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας", τόνισε ο κ. Καραπάνος.

H αντιπολίτευση καταψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα, υποστηρίζοντας δια του επικεφαλής της ότι πρόκειται για ένα φτωχό πρόγραμμα έργων που δεν επιλύει τις ανάγκες των κατοίκων.

Ο Δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης, απαντώντας στους ισχυρισμούς αυτούς, υπογράμμισε ότι για τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης οι ευθύνες βαρύνουν το κεντρικό κράτος. Τόνισε με έμφαση δε, ότι η ΣΑΤΑ αποδίδεται στο ακέραιο σε όλες τις τοπικές κοινότητες και δεν αποταμιεύεται ενώ επιχειρείται με κάθε τρόπο η διασφάλιση επιπλέον κονδυλίων και η ένταξη έργων σε εθνικά και κοινοτικά προγράμματα.

Σημειώνεται ότι ήδη από το ΕΣΠΑ, χρηματοδοτούνται το έργο ύδρευσης στη Μελιά, το οποίο βαίνει προς ολοκλήρωση και η ανάπλαση της παραποτάμιας περιοχής στην Τύρια.

Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2018, το συνολικό ύψος του οποίου ανέρχεται στα 11 εκατομμύρια ευρώ.

Προϋπολογισμό αλήθειας, τον χαρακτήρισε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Θεοχάρης, ο οποίος έκανε την σχετική εισήγηση.

Στόχοι του προϋπολογισμού, όπως τους ανέλυσε, είναι:

- Η αποτελεσματική και ορθολογική διαχείριση των πόρων

- Η διαρκής αξιολόγηση και παρακολούθηση των λειτουργικών εξόδων και ιδιαίτερα των ανταποδοτικών υπηρεσιών.

- Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα.

- Η στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

- Η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, ειδικά του πρωτογενούς τομέα.

- Η ανάδειξη και η τουριστική προβολή του Δήμου. Ήδη ο Δήμος διακρίθηκε στο πρόγραμμα EDEN και τον Μάρτιο θα βραβευθεί στις Βρυξέλλες ως προορισμός αριστείας.

- Ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του προϋπολογισμού τονίζεται ιδιαίτερα από τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο Τεχνικό πρόγραμμα έργων.

Ο προϋπολογισμός θέτει επίσης ως προτεραιότητες, έργα και μελέτες που βελτιώνουν την εικόνα της περιοχής, δημιουργούν υποδομές, αναβαθμίζουν τις σχολικές μονάδες, επιλύουν προβλήματα όπως αυτά της ύδρευσης, βοηθούν στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, όπως το παραποτάμιο πάρκο της Τύριας , στηρίζουν τον πολιτισμό, όπως αποτυπώνεται με την ενίσχυση του Πνευματικού Κέντρου και του Φεστιβάλ Δωδώνης, προάγουν τον αθλητισμό, όπως αποδεικνύουν τα τρία γήπεδα- αθλητικά κέντρα.

Η αντιπολίτευση ψήφισε μόνο τις λειτουργικές δαπάνες και καταψήφισε όλες τις άλλες.

"Ο προϋπολογισμός είναι απολύτως ρεαλιστικός και δεν έχει κανένα εικονικό έσοδο. Είναι δίκαιος καθώς ανταποκρίνεται στα τοπικά αιτήματα και λύνει προβλήματα της περιοχής", υπογράμμισε ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης.

- Με αφορμή τον ερχομό του νέου έτους ο Δήμαρχος Δωδώνης και το Δημοτικό Συμβούλιο εύχονται το 2018 να είναι ευτυχισμένο και δημιουργικό. 

Διακόσια πακέτα αγάπης και αλληλεγγύης παρέδωσε στο Δήμο Δωδώνης, ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων "Πίνδος".

Τα πακέτα παρέλαβε ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Βασίλης Χήρας, ο οποίος μετέφερε τις ευχαριστίες του Δήμου και της Δημοτικής Αρχής προς τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό.

Παράλληλα, 45 πακέτα με τρόφιμα προσέφερε η εταιρία RAINBOW WATERS η έδρα της βρίσκεται στην τοπική κοινότητα Μελιγγών.

Τα πακέτα διανεμήθηκαν ήδη σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα ώστε να αποτελέσουν μια μικρή ενίσχυση για τις ημέρες των εορτών.

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση πλήττει όλο και περισσότερα νοικοκυριά.

Αυτό αποτυπώνεται και από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Δωδώνης, η οποία αναπτύσσει συνεχείς δράσεις για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Η αλληλεγγύη, όχι μόνο τις ημέρες των εορτών, αποτελεί την μοναδική ασπίδα για την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων.

Μία όμορφη γιορτή, αφιερωμένη στα παιδιά, οργάνωσαν σήμερα ο Δήμος Δωδώνης και το Πνευματικό Κέντρο Δωδώνης. Για δεύτερη χρονιά, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, τα παιδιά από όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου στόλισαν το δέντρο στο κεντρικό δημαρχείο, στην Αγία Κυριακή.

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου τα υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Γιώργος Θεοχάρης, οι αντιδήμαρχοι Θωμάς Καραπάνος και Δημήτρης Σπύρου ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Γρηγόρης Γιαννάκης, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και δημοτικοί σύμβουλοι.

Τα παιδιά έδωσαν τις ευχές τους και κατέθεσαν τα αιτήματά τους με σημαντικότερο την τοποθέτηση περισσοτέρων παιχνιδιών στους αύλιους χώρους.

Ο Δήμαρχος αντάλλαξε ευχές μαζί τους και τόνισε το συνεχές και έντονο ενδιαφέρον του Δήμου για την αναβάθμιση όλων των σχολικών μονάδων της περιοχής. Έναν μικρό απολογισμό των δράσεων που έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα η Δημοτική Αρχή έκανε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Θεοχάρης.

Αυτός που αποθεώθηκε από τους μαθητές ήταν ο Άι- Βασίλης! Ο Ηλίας Λαδόπουλος, μέλος του ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου, έβαλε την κλασική κόκκινη στολή κι είχε να πει ιστορίες και αστεία με τα παιδιά. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι ήρθε φορτωμένος με δώρα. Με μέριμνα του Δήμου και του Πνευματικού Κέντρου υπήρχε ένα δώρο για κάθε παιδί..

Η γιορτή ολοκληρώθηκε με τον στολισμό του δέντρου που βρίσκεται στην αυλή του Δημαρχείου.

Γρήγορο ίντερνετ αποκτούν 76 οικισμοί του Δήμου Δωδώνης, με την ολοκλήρωση του έργου Rural Broadband που αφορούσε στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών.

Το έργο είχε αναλάβει πριν από δύο χρόνια ο ΟΤΕ με σκοπό την χονδρική διάθεση ευρυζωνικών υπηρεσιών σε παρόχους λιανικής.

Ο Διευθυντής της ΟΤΕ RURAL NORTH Γιώργος Σταθόπουλος, με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Δωδώνης Χρήστο Ντακαλέτση, ευχαριστεί το Δήμο για την συνεργασία που υπήρξε προκειμένου να επιτευχθεί η ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου και τονίζει ότι τα οφέλη απ' αυτό θα συμβάλουν στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Οι νέες ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων, που είναι πλέον διαθέσιμες, αναμένεται να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και να στηρίξουν την τοπική επιχειρηματικότητα.

Τις δυνατότητες αυτές θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει και ο Δήμος προκειμένου να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την κάλυψη των αγροτικών ιατρείων και την συνταγογράφηση, παρότι δεν πρόκειται για αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι 76 οικισμοί που καλύπτονται πλέον από γρήγορο ίντερνετ είναι οι ακόλουθοι:

1. Ραψαίοι

2. Αβγό

3. Αγία Κυριακή

4. Αγία Τριάς

5. Άγιος Χριστόφορος

6. Βαρλαάμ

7. Βασαίικα

8. Βουλιάστα

9. Επισκοπικό

10. Θεριακήσι

11. Καννέτα

12. Κάτω Κρυφοβό

13. Κουκλέσι

14. Κρυφοβό

15. Λαγκιώτισσα

16. Μελιά

17. Μυροδάφνη

18. Πεστά

19. Ποταμιά

20. Ραβένια

21. Σερβιανά

22. Σκλίβανη

23. Σταυρός

24. Ταξιάρχης

25. Τέροβον

26. Χάνι Τερόβου

27. Γεωργάνοι

28. Σεριζιανά

29. Αλεποχώρι

30. Άρδοσις

31. Βαδίστρα

32. Βαργιάδες

33. Έλαφος

34. Κάμπος

35. Λεπάδι

36. Λιβάδι

37. Μονόδενδρο

38. Μπάλας

39. Μπεστιά

40. Παλαιοχώρι

41. Πεντόλακκος

42. Ρωμανός

43. Σμυρτιά

44. Συκέαι

45. Μελιγγοί

46. Αγία Αναστασία

47. Αγία Τριάς

49. Δραμεσιοί

50. Δωδώνη

51. Δωδωνούπολη

52. Ελευθεροχώρι

53. Κωστάνιανη

54. Μαντείο

55. Πολύγυρος

56. Ψήνα

57. Βαλανιδιά

58. Άγιος Ανδρέας

59. Άγιος Νικόλαος

60. Ανθοχώρι

61. Αρτοπούλα

62. Δομολεσσά

63. Ζωτικό

64. Κακόλακκος

65. Καταμάχη

66. Κάτω Ασπροχώρι

67. Κάτω Ζωτικόν

68. Κάτω Λίππα

69. Κουμαριά

70. Μικροχώρι

71. Παλιουρή

72. Παρδαλίτσα

73. Πηλογρανίτσα

74. Πλατάνια

75. Σενίκο

76. Τύρια

Αρκετά είναι τα προβλήματα που άφησε στον Δήμο Δωδώνης, το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή.

Καταπτώσεις, κατολισθήσεις και καθιζήσεις καταγράφονται σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου, επαρχιακού και δημοτικού ενώ δύσκολη παραμένει η κατάσταση για τους παραποτάμιους οικισμούς στον Λούρο και τον Αχέροντα.

Μάλιστα σε ορισμένα σημεία, με πλέον χαρακτηριστικά στο Κουκλέσι και την Μουσιωτίτσα, παρασύρθηκαν πεζογέφυρες που ένωναν οικισμούς.

Στο λεκανοπέδιο (Δημοτική Ενότητα Αγίου Δημητρίου) καταγράφηκαν αρκετά πλημμυρικά φαινόμενα που οφείλονται και στην διέλευση της Ιόνιας Οδού.

Σε δύο τοπικές κοινότητες (Κρυφοβό και Μουσιωτίτσα) παρασύρθηκαν δίκτυα ύδρευσης από κατολισθήσεις που σημειώθηκαν.

Σημαντικές είναι οι ζημιές που έχουν καταγραφεί στην Δημοτική Ενότητα Σελλών από κατολισθήσεις που για μία ακόμη φορά έπληξαν το οδικό δίκτυο.

Και σήμερα, μηχανήματα του Δήμου αλλά και ιδιωτικά δουλεύουν ασταμάτητα προκειμένου να αποκαταστήσουν την βατότητα σε κρίσιμα σημεία του οδικού δικτύου.

Ο Δήμος Δωδώνης ήδη έχει απευθύνει έγγραφο προς το Υπουργείο Υποδομών ζητώντας την επιτάχυνση των έργων που προγραμματίζονται για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, ειδικά στο τμήμα του λεκανοπεδίου.

Σταθερά και χωρίς καμία αναπροσαρμογή μένουν για τρίτη χρονιά τα ανταποδοτικά τέλη και τα τέλη ύδρευσης του Δήμου Δωδώνης.

Η απόφαση ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Γιώργου Θεοχάρη.

Σημειώνεται ότι το 2014, η Δημοτική Αρχή είχε προχωρήσει σε γενναία μείωση των τελών, τα οποία από τότε παραμένουν σταθερά παρά τις συνεχείς περικοπές πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δωδώνης, σε ειδική συνεδρίαση, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, ενέκρινε τον ισολογισμό και τον απολογισμό του προηγούμενου διαχειριστικού έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι έκτακτες επιχορηγήσεις του Δήμου κατά το 2016 ανήλθαν στο ένα εκατομμύριο ευρώ.

Την ίδια χρονιά ολοκληρώθηκαν έργα ύψους 700 χιλιάδων ευρώ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονταν έργα συνολικού προυπολογισμού 1,8 εκατομμυρίων.

Το ταμειακό υπόλοιπο του Δήμου φτάνει στα 2,3 εκατομμύρια.

Όπως σημείωσε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών το 2016 ήταν μία χρονιά όπου ο Δήμος ανέδειξε το κοινωνικό του πρόσωπο, πράγμα που θα συνεχίσει να πράττει και το επόμενο διάστημα.

ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για την θετική έκβαση που είχε το αίτημα του Δήμου σχετικά με την ίδρυση Κέντρου Κοινότητας.

Ο Δήμος είχε απευθυνθεί στην Διαχειριστική Αρχή ζητώντας την ζητώντας στα πληθυσμιακά κριτήρια να λαμβάνεται υπόψιν ο de facto πληθυσμός. Το αίτημα συζητήθηκε στην τελευταία επιτροπή παρακολούθησης και έγινε αποδεκτό μετά την θετική εισήγηση του Περιφερειάρχη.

Αυτό ανοίγει τον δρόμο ώστε στην επόμενη πρόσκληση να υποβάλλει πρόταση και ο Δήμος Δωδώνης προκειμένου έτσι να δημιουργήσει μία σημαντική κοινωνική δομή.

Τέλος ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι ο  Δήμος Δωδώνης αποτελεί πλέον έναν από τους εταίρους στο πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων για την περιοχή του μυθικού Αχέροντα.

Βασικός στόχος του προγράμματος, το οποίο είναι μεσοπρόθεσμο, έτσι όπως προσδιορίστηκε από την ΜΟΔ είναι «η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής στηριγμένη στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού υψηλής ποιότητας, με σεβασμό στο ιδιαίτερο περιβάλλον της και με ανάδειξη του μοναδικού πολιτιστικού της ενδιαφέροντος».

Τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης επισκέφθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του σωματείου "Διάζωμα" Σταύρος Μπένος και συνεργάτες του, όπου ενημερώθηκε για την πορεία των έργων από τον Προιστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Σουέρεφ, αρχαιολόγους και συντηρητές που εργάζονται ήδη στο μνημείο.

Συνάμα είχε συνεργασία με τον Δήμαρχο Δωδώνης Χρήστο Ντακαλέτση ο οποίος τον ενημέρωσε για το σύνολο των έργων και των δράσεων που υλοποιεί και προγραμματίζει ο Δήμος στην ευρύτερη περιοχή.

Στόχος είναι την ερχόμενη άνοιξη να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα έργα αναστήλωσης στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ στην παρούσα φάση ολοκληρώθηκαν παρεμβάσεις όπως ο βιολογικός καθαρισμός και η συμπλήρωση της αντιπυρικής προστασίας ενώ γίνονται εργασίες συντήρησης στη Δυτική Στοά και στις βαθμίδες των κερκίδων του θεάτρου.

Η αρχαία Δωδώνη αποτελεί την "ναυαρχίδα" στο πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών που περιλαμβάνει πέντε αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου και όπως σημείωσε ο κ. Μπένος αποτελεί μία παγκόσμια καινοτομία.

"Το πρόγραμμα στηρίζεται σε μια νέα φιλοσοφία. Στη σύνδεση των μνημείων με την σύγχρονη εποχή και την καθημερινότητα των ανθρώπων. Θα μας δώσει την δυνατότητα έτσι να σμίξουν δύο μεγάλοι πολιτισμοί, ο πολιτισμός του αρχαίου κόσμου και τα μνημεία της φύσης με τον σύγχρονο πολιτισμό και την αγροδιατροφή. Αυτό είναι παγκοσμίως κάτι καινοτομικό", υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Μπένος.

Τα έργα που εκτελούνται σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο και όσα προγραμματίζονται για το προσεχές διάστημα, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ παρουσίασαν ο Προιστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνος Σουέρεφ και η αρχαιολόγος Παρασκευή Γιούνη.

"Η εμπειρία και η τεχνογνωσία που διαθέτουν από την πρώτη φάση αποτελούν τα σημαντικότερα εφόδια ώστε να αναπτυχθεί γρήγορα το έργο" τόνισε ο κ. Σουέρεφ, υπογραμμίζοντας ότι η ιδέα της δικτύωσης των αρχαιολογικών χώρων μπορεί να δώσει μία ολιστική εικόνα της Ηπείρου και να αποτελέσει εφαλτήριο για πολλές άλλες δράσεις.

Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης ευχαρίστησε τον Σταύρο Μπένο για την συνεργασία σημειώνοντας ότι το Διάζωμα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των πέντε αρχαιολογικών χώρων της Ηπείρου.

"Το έργο που γίνεται αποδεικνύει ότι η Δωδώνη ποτέ δεν εγκαταλείφθηκε και μεις, ως Δήμος, νιώθουμε την ευθύνη να συνδράμουμε με δράσεις στην ανάδειξη του χώρου και της ευρύτερης περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό εκπονήσαμε μελέτη για την ανάπλαση στις εισόδους των τοπικών κοινοτήτων Μαντείου και Δωδώνης, δίπλα  στον αρχαιολογικό χώρο, εντάξαμε στο διασυνοριακό πρόγραμμα         Interreg την δημιουργία Μουσείου Εικονικής Πραγματικότητας και θεσμοθετήσαμε το Φεστιβάλ Δωδώνης, το οποίο θα είναι αναβαθμισμένο το ερχόμενο καλοκαίρι. Εκτιμούμε δε ότι η δημιουργία και η λειτουργία αρχαιολογικού μουσείου στη Δωδώνη, πάγιο αίτημα του Δήμου μας, θα συνδράμει στην περαιτέρω ανάδειξη του χώρου. Το διεκδικούμε και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε", τόνισε ο Δήμαρχος στις δηλώσεις του.

Σελίδα 1 από 21

Χρήσιμες Συνδέσεις

Υπουργείο Εσωτερικών Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Διαύγεια MileSTONES logo medium 300x300
Περιφέρεια Ηπείρου ΚΕΠ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Βρείτε μας...

Αγία Κυριακή Θεριακησίου, 45500 Ιωάννινα
Τηλ: 2654360100 - Fax: 2654360120